تالار گفتمان مانشت

نسخه‌ی کامل: اخبار رتبه بندی دانشگاهها و کشورها در حوزه علم در سال 91
شما در حال مشاهده‌ی نسخه‌ی متنی این صفحه می‌باشید. مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل با قالب بندی مناسب.
صفحه‌ها: 1 2 3 4 5
رده بندی دانشگاه های ایران در جهان در سال 2010

کوچکترین قدم در ارج نهادن به زحمات بی حد جامعه دانشگاهی کشور و همت بلند پژوهشگران و دانشمندان ایرانی، پوشش خبری- تحلیلی و پرداختن به دستاوردها و موفقیت هایی است که این قشر شریف برای اعتلای نام ایران در مقاطع زمانی مشخص کسب کرده اند.
رده بندی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی در جهان که سالانه از طریق برخی مراکز معتبر مانند موسسه رده بندی سایماگو SRI وابسته به مرکز اسناد علمی Elsevier (که در این مقاله به معرفی این موسسه و متدلوژی رده بندی دانشگاه های دنیا توسط آن پرداختیم) شاخص مناسبی است تا وضعیت دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی کشور را بررسی نموده و از پیشرفت های جوانان این مرز و بوم در عالم دانش و فناوری مغرور شویم.
در آمار رتبه بندی مربوط به سال 2010 میلادی که در واپسین روزهای آن هستیم، 36 مرکز دانشگاهی و پژوهشی در میان 2800 دانشگاه برتر جهان وجود دارند که اگر چه تا جایگاه کشورهای بالای جدول مانند چین، آمریکا، آلمان، انگلستان و ژاپن راه بسیاری مانده است اما نویدبخش روزهای بهتر در عرصه های علمی برای دانشگاه های کشور در سال های آتی خواهد بود.

در رده بندی امسال مانند سال های گذشته دانشگاه تهران، نماد آموزش عالی و دانشگاه مادر، رتبه اول کشوری را کسب کرده است
دانشگاه تهران در رتبه بندی جهانی امسال به رتبه 474 صعود کرده که در مقایسه با رتبه حدود 1000 در سالیان اخیر جهشی قابل توجه دارد.
بیشترین تعداد مقالات منتشر شده توسط اساتید و دانشجویان دانشگاه تهران مربوط به پردیس دانشکده های فنی و در حوزه علوم مهندسی است که در دسته بندی سایماگو غالبا در Physical Sciencesجای گرفته اند.
دانشگاه صنعتی شریف به عنوان یکی از دانشگاه های برتر کشور در رتبه 546 جهانی قرار گرفته و در مکان دوم در ایران، در تعقیب دانشگاه تهران است. البته نباید دور از نظر داشت که دانشگاه تهران یک دانشگاه جامع است که رشته های هنر، ادبیات و علوم انسانی هم علاوه بر علوم پایه و مهندسی دارد. اگر چه این رشته ها تولید مقالات بین المللی چندان بالایی ندارند، اما به هر حال دانشگاه صنعتی شریف یک دانشگاه صنعتی است که تنها علوم پایه و مهندسی را پوشش می دهد و کسب عنوان دوم در کشور نیز برای این دانشگاه ِ معتبر حائز اهمیت خواهد بود.
دانشگاه علوم پزشکی تهران با رتبه 691 در سال 2010 بین دانشگاه های جهان در رتبه سوم کشوری قرار دارد. رتبه چهارم و پنجم و ششم کشوری در این لیست به ترتیب از آن دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه علم و صنعت و دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران) است که آخرین نماینده ایران با رتبه سه رقمی در این جدول می باشد.
رتبه جهانی دانشگاه شیراز به عنوان هفتمین دانشگاه برتر کشور، 1065 است و پس از آن دانشگاه صنعتی اصفهان، شهید بهشتی و فردوسی مشهد قرار گرفته اند. جدول کامل مربوط به رده بندی دانشگاه های ایران در جهان در سال 2010 به این شرح است:
نام دانشگاه یا مرکز پژوهشی رتبه در ایران رتبه در جهان
دانشگاه تهران 1 474
دانشگاه صنعتی شریف 2 546
دانشگاه علوم پزشکی تهران 3 691
دانشگاه تربیت مدرس 4 855
دانشگاه علم و صنعت ایران 5 923
دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران) 6 932
دانشگاه شیراز 7 1062
دانشگاه صنعتی اصفهان 8 1252
دانشگاه شهید بهشتی 9 1367
دانشگاه فردوسی مشهد 10 1398
دانشگاه علوم پزشکی شیراز 11 1450
دانشگاه صنعتی خواجه نصیر 12 1478
دانشگاه تبریز 13 1496
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی 14 1595
پژوهشگاه دانش های بنیادی (IPM) 15 1635
دانشگاه اصفهان 16 1757
دانشگاه مازندران 17 1930
دانشگاه علوم پزشکی اصفهان 18 2000
دانشگاه علوم پزشکی تبریز 19 2003
دانشگاه بوعلی سینا (همدان) 20 2072
دانشگاه گیلان 21 2091
دانشگاه علوم پزشکی ایران (منحل شده) 22 2119
دانشگاه رازی (کرمانشاه) 23 2127
دانشگاه شهید باهنر کرمان 24 2345
دانشگاه ارومیه 25 2390
دانشگاه علوم پزشکی مشهد 26 2406
دانشگاه تربیت معلم تهران 27 2435
دانشگاه الزهرا (س) 28 2485
دانشگاه آزاد اسلامی (واحد علوم تحقیقات) 29 2531
انستیتو پاستور ایران 30 2547
دانشگاه یزد 31 2667
دانشگاه شهید چمران (اهواز) 32 2643
دانشگاه زنجان 33 2691
دانشگاه پیام نور 34 2746
دانشگاه سیستان و بلوچستان 35 2778
دانشگاه شاهد 36 2793
پژوهشگاه مواد و انرژی 37 2818
دانشگاه صنعتی شاهرود 38 2822
در این لیست تنها سه پژوهشگاه دولتی وجود دارند و مابقی 36 مورد دانشگاه های زیرمجموعه وزارت علوم محسوب می شوند. این سه موسسه عبارتند از:
• پژوهشگاه دانش های بنیادی (IPM سابق( با رتبه کشوری 15 و رتبه جهانی 1635،
• انستیتو پاستور ایران با رتبه کشوری 30 و رتبه جهانی 2547 و
• پژوهشگاه مواد و انرژی با رتبه کشوری 37 و رتبه جهانی 2818.

دریافت فایل تحلیلی رتبه بندی دانشگاه های ایران در جهان در سال 2010
در مقاله قبلی اشاره کردیم که پارامترهای موثر در رده بندی دانشگاه ها در سایماگو عبارتند از:
1- تعداد مقالات و پرونده های علمی منتشر شده بر مبنای بانک داده اسکوپوس (Scopus)
2- همکاری های بین المللی در پروژه های تحقیقاتی بر مبنای مقالات مشترک با موسسات وابسته از دو یا چند کشور
3- نبست تاثیر علمی بر مبنای Impact factor مقالات منتشر شده یک دانشگاه نسبت به تاثیر متوسطی که دانشگاه های دیگر در همان زمینه تحقیقاتی در دنیا داشتند (پارامتری به نام اثر نرمال شده یا NI)
4- مقالات بسیار با کیفیت منتشر شده بر مبنای انتشار مقاله هایی با ارجاع (citation) بسیار بالا در ژورنال های برتر (در 25% بالای جدول) در هر زمینه تحقیقاتی
با تحلیل داده های آماری مربوط به عملکرد دانشگاه های کشور اعم از تعداد مقالات، درصد همکاری های بین المللی و انتشار مقالات در ژورنال های بسیار معتبر به نتایج جالبی دست پیدا کردیم که در مقالات آینده موشکافی خواهد شد. یکی از نتایج بدست آمده از تحلیل ها اینست که دانشگاه هایی مانند دانشگاه تبریز، زنجان و دانشگاه صنعتی اصفهان که همکاری های بین المللی بیشتری داشته اند، موفق شده اند مقاله های بیشتری در با کیفیت ترین ژورنال های پژوهشی دنیا به چاپ برسانند که موید ضرورت ارتباط های وسیع برای بهره وری بیشتر جامعه دانشگاهی است. در مقاله های بعدی به تفصیل به تحلیل داده های آماری این گزارش خواهیم پرداخت.
از نکات خوشحال کننده در رتبه بندی دانشگاه های جهان در سال 2010 قرار گرفتن دانشگاه سیستان و بلوچستان برای اولین بار در این فهرست معتبر جهانی است. بخش دانش و زندگی تبیان این موفقیت را به اساتید و دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان که با همه مرارت ها و کمبودها این مرکز دانشگاهی در جنوب شرق کشور را به چنین موقعیت ممتازی رساندند تبریک می گوید.
به هر تقدیر امسال ایران 38 مرکز دانشگاهی و پژوهشی در لیست برترین های دنیا داشت. به امید آنکه در رتبه بندی جهانی سال 2011، با صعودی دوباره، نمایندگان بیشتری در فهرست برترین دانشگاه های جهان داشته باشیم.

تهیه و تنظیم: مهدی داراب
اختصاصی بخش دانش و زندگی تبیان
اینکه مال دو سال پیش هست !!!
اینا مال دو سال پیشه ولی بنظر بنده که زیاد هم دانشگاه شیراز رفتم و خودم دانشجوی دانشگاه اصفهان بودم،دانشگاه صنعتی اصفهان از دانشگاه شیراز خیلی بهتر و استادای بهتری داره و تولید علم بیشتری هم توش میشه تازه رتبه های خیلی پایین تری نسبت به شیراز توش میاد و خیلی هم سخت گیر تره. و احساس میکنم خیلی خیلی از شیراز بهتره.تازه بعد از امیرکبیر و تهران و شریف قطعا دانشگاه صنعتی اصفهان بهترین دانشگاه ایرانه و خیلی هم بزرگه.تازه امکانات آموزشی و رفاهی دانشگاه صنعتی اصفهان با شیراز قابل مقایسه نیست.دانشگاه صنعتی فقط 64 خط واحد اتوبوس به نقاط اصفهان داره،شاید بیش از یک سوم خط واحد های کل شهر شیراز.
واقعا من نمیدونم چه معیاری رو در نظر میگیرن....
تازه خود دانشگاه اصفهان هم از هر لحاظ از دانشگاه شیراز و فردوسی مشهد بهتره.
(22 خرداد 1391 04:18 ب.ظ)arash1366 نوشته شده توسط: [ -> ]اینا مال دو سال پیشه ولی بنظر بنده که زیاد هم دانشگاه شیراز رفتم و خودم دانشجوی دانشگاه اصفهان بودم،دانشگاه صنعتی اصفهان از دانشگاه شیراز خیلی بهتر و استادای بهتری داره و تولید علم بیشتری هم توش میشه تازه رتبه های خیلی پایین تری نسبت به شیراز توش میاد و خیلی هم سخت گیر تره. و احساس میکنم خیلی خیلی از شیراز بهتره.تازه بعد از امیرکبیر و تهران و شریف قطعا دانشگاه صنعتی اصفهان بهترین دانشگاه ایرانه و خیلی هم بزرگه.تازه امکانات آموزشی و رفاهی دانشگاه صنعتی اصفهان با شیراز قابل مقایسه نیست.دانشگاه صنعتی فقط ۶۴ خط واحد اتوبوس به نقاط اصفهان داره،شاید بیش از یک سوم خط واحد های کل شهر شیراز.
واقعا من نمیدونم چه معیاری رو در نظر میگیرن....
تازه خود دانشگاه اصفهان هم از هر لحاظ از دانشگاه شیراز و فردوسی مشهد بهتره.

از لحاظ امکانات رفاهی واقعا صنعتی اصفهان چیز دیگه ای هست خصوصا خوابگاه که اصلا مشکلات معمول دانشگاه ها رو تو این زمینه نداره . اما از نظر علمی برای هوش شیراز خیلی سر تر از صنعتی اصفهانه ، اینو با تحقیقات فراوان بهش دست یافتم (طرفداریم هم ربطی به شیرازی بودنم نداره) اما نرم افزار شیراز نسبت به هوشش ضعیف تر عمل میکنه و صنعتی اصفهان بهتره تا شیراز .

البته اصفهان شهر خیلی پیشرویی در صنعته و همین باعث میشه ارتباط دانشگاه و صنعت بهتر باشه .
کمتر از ۱۰ روز تا برگزاری کنکور سراسری ورود به دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی، رتبه‌بندی دانشگاه‌های کشور اعلام شد.
بر این اساس برای داوطلبان همه گروه‌های آزمایشی همچنان دانشگاه تهران، می‌تواند اولین و بهترین انتخاب باشد، چرا که این دانشگاه با احراز رتبه ۱۰۰، رتبه اول فهرست رتبه‌بندی دانشگاه‌های کشور را بر عهده دارد.

همچنین برای گروه‌های آزمایشی علوم ریاضی و فنی و علوم تجربی به ترتیب دانشگاه‌های صنعتی شریف و دانشگاه علوم پزشکی تهران بهترین دانشگاه‌ها محسوب می‌شوند.

در فهرست اعلامی رتبه‌بندی دانشگاه‌های کشور، دانشگاه‌های وابسته به وزارت بهداشت که مختص رشته‌های پزشکی و پیراپزشکی هستند نیز به شکل جداگانه اعلام شده است.

بر همین اساس رییس مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری نتایج رتبه‌بندی دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی ایران را در سال ۱۳۹۰ اعلام کرد و گفت: دانشگاه تهران با امتیاز ۱۰۰ رتبه اول را در رتبه‌بندی سال ۹۰ به‌دست آورده است.

جعفر مهراد در گفت‌وگو با مهر‌ افزود: رتبه دوم تا پنجم نیز به ترتیب به دانشگاه‌های صنعتی شریف (۷۱/۱۹)، صنعتی امیرکبیر (۶۱/۹۴)، تربیت مدرس (۵۲/۴۳) و علم و صنعت ایران (۵۱/۳۶) تعلق دارد.

در رتبه‌بندی سال ۸۹ امتیاز این دانشگاه‌ها از مجموع ۱۰۰ به ترتیب ۶۵/۱۷، ۵۲/۴۹، ۴۴/۷۸ و ۴۰/۱۷ بود که در رتبه‌بندی حاضر پیشرفت چشمگیری در امتیازات این دانشگاه‌ها به چشم می‌خورد.

وی اظهارداشت: در فاصله رتبه‌های پنج تا ۱۰ در مقایسه با نتایج رتبه‌بندی سال ۸۹ جابه‌جایی دانشگاه‌ها صورت گرفته است. براساس نتایج رتبه‌بندی سال ۹۰ دانشگاه‌های شیراز (۳۸/۲۳)، صنعتی اصفهان (۳۵/۱۳)، فردوسی مشهد (۳۰/۹۹) شهید بهشتی (۲۹/۷۶) و تبریز (۲۸/۹۳) به ترتیب رتبه‌های ششم تا دهم را به خود اختصاص داده‌اند.

به گفته رییس مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علم و فناوری، جابه‌جایی‌های صورت گرفته مربوط به دانشگاه‌های تبریز و صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی است که در رتبه‌بندی سال ۸۹ که در جایگاه ۹ و ۱۰ قرار داشت اکنون با نشستن در مکان‌های ۱۰ و ۱۱ و صعود دانشگاه شهید بهشتی از مقام ۱۱ در رتبه‌بندی سال ۸۹ به رتبه ۹ در رتبه‌بندی سال ۹۰ این جابه‌جایی صورت پذیرفته است.

رئیس مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری افزود: موسسات پژوهشی شرکت‌کننده در این رتبه‌بندی موسساتی هستند که دانشجو می‌پذیرند و از مجموع ۷۳ موسسه شرکت‌کننده در رتبه‌بندی، ۱۲ مورد به پژوهشگاه‌ها مربوط می‌شود.

وی به نتایج رتبه‌بندی دانشگاه‌های علوم پزشکی وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اشاره کرد و گفت: از مجموع ۴۵ دانشگاه علوم پزشکی وابسته به وزارت بهداشت تنها ۳۰ دانشگاه در رتبه ‌بندی سال ۹۰ شرکت کرده بودند که دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی تهران با کسب ۵۶/۶۱ امتیاز از مجموع ۱۰۰ حائز رتبه اول در بین دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور است.

به گفته مهراد، مقایسه رتبه‌بندی سال‌های ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ تفاوت‌هایی را در جایگاه این دانشگاه‌ها نشان می‌دهد که در این بین صعود دانشگاه علوم پزشکی شیراز از رتبه سه به رتبه دو و صعود دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از رتبه پنج به رتبه چهار قابل توجه است.

همچنین دسترسی به رتبه دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی و امتیازات مکتسبه از طریق نشانی ur.isc.gov.ir امکان‌پذیر است و دانشگاه‌هایی که رتبه‌های بعد از ۲۰ در مورد وزارت علوم و بعد از رتبه شش در مورد وزارت بهداشت کسب کرده‌اند، می‌توانند به سایت مزبور مراجعه کنند.
[تصویر:  105826_100815437602.jpg]
-------------------------------------------------------------------------
[تصویر:  105826_100815437600.jpg]

خلاصه امسال شیراز ترکوندهBig Grin.من که بسی خوشحال شدمTongue
ا.. پس چرا دانشگاه اصفهان اینقدر امتیاز ورتبه اش پایینه ؟؟ Huh
اصلا این رتبه بندی برچه اساسی هست ؟؟
میشه بیشتر توضیح بدید. تعداد مقالات تو رشته های مختلف خیلی فرق داره با هم. ضمن اینکه وسعت دانشگاه هم مهمه ولی اینا ملاکی برای رتبه بندی محسوب نمیشه.
دانشگاه شیراز اگه با این همه سخت گیریش توی همه رشته ها صعود نمیکرد واقعا جای تعجب داشت.
(05 تير 1391 08:55 ب.ظ)saba_1984 نوشته شده توسط: [ -> ]دانشگاه شیراز اگه با این همه سخت گیریش توی همه رشته ها صعود نمیکرد واقعا جای تعجب داشت.
ملاک های مهمتری از سخت گیری وجود داره برای پیشرفت دانشگاه.
دانشگاه ازاد خوی کو؟
احتمالا از قلم افتاده!!!
(06 تير 1391 10:34 ق.ظ)ali.329 نوشته شده توسط: [ -> ]دانشگاه ازاد خوی کو؟
احتمالا از قلم افتاده!!!

ساده نباش.

اصلا قابل مقایسه نبوده با دانشگاه تهران و بقیه ،که تو لیست نیومده !
دانشگاه ازاد خوی رو باید تو رنکینگ های بین المللی پیدا کنی، فکر کنم نزدیک آی استنفورد باشه ، شایدم بالاتر.
دوستان عزیز از اونجایی که سابقا هم در تاپیک هایی با این عنوان برخی بحث ها پیش اومده. لطف کنی در زمان صحبت در مورد دانشگاه های مختلف رعایت احترام رو داشته باشید و خدایی نکرده با کنایه و ... صحبت نشه.

بهتر دیدم اول گفته بشه که در صورتی که تذکری داده شد کسی گله مند نشه.

اعتراض دانشگاه خواجه‌نصیر به نتیجه جدیدترین رتبه‌بندی دانشگاه‌ها

دانشگاه صنعتی خواجه نصیر‌الدین طوسی با ارائه توضیحاتی خواستار تشریح چگونگی رتبه‌بندی دانشگاه‌ها و تناقص این رتبه‌بندی با جدید‌ترین رتبه‌بندی دانشگاه‌ها و موسسات تحقیقاتی جهان در سال 2011 شد.
به گزارش خبرگزاری مهر، در پی اعلام رتبه‌بندی دانشگاه‌های کشور در سال 90 از سوی مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری، روابط‌ عمومی دانشگاه صنعتی خواجه نصیر‌الدین طوسی با ارائه توضیحاتی خواستار تشریح چگونگی رتبه‌بندی دانشگاه‌ها و تناقص این رتبه‌بندی با جدید‌ترین رتبه‌بندی دانشگاه‌ها و موسسات تحقیقاتی جهان در سال 2011 توسط SIR شد.

روابط‌ عمومی این دانشگاه ضمن اشاره به جدید‌ترین رتبه‌بندی انجام گرفته توسط SCIMAGO Institution Rankings در سال 2011 میلادی که از میان 3 هزار و 42 دانشگاه و مرکز تحقیقاتی برتر جهان، جایگاه دانشگاه خواجه نصیر‌الدین طوسی را در کشور نهم و در خاورمیانه بیست و نهم اعلام کرده، با ابراز شگفتی از روند رتبه‌دهی مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری به دانشگاه‌ها، آن هم در آستانه کنکور سراسری و موعد انتخاب رشته داوطلبان، این رتبه‌بندی را دارای نقص و اشکال دانسته و تاکید کرده چگونه این دانشگاه به رغم کسب چنین جایگاهی از سوی یک موسسه معتبر بین‌المللی در سال 90، اکنون بدون ذکر امتیاز کسب شده در رتبه‌بندی اعلام شده در جایگاه یازدهم و پس از دانشگاه‌های تبریز و شهیدبهشتی که همواره در جایگاه‌های بعدی قرار داشته‌اند، معرفی می‌شود.

روابط عمومی دانشگاه صنعتی خواجه نصیر‌الدین طوسی ضمن زیر سوال بردن نحوه ارسال داده‌ها از سوی دانشگاه‌ها که با داشتن ابهامات فراوان، می‌تواند در پاره‌ای موارد با واقعیات نیز فاصله داشته و از صحت لازم برخوردار نباشد، رشد قابل توجه بودجه خود را در سال جاری ناشی از ارتقاء موقعیت علمی و پژوهشی خویش در میان دانشگاه‌های کشور می‌داند.

این درحالی است که پروژه‌های تحقیقاتی و پژوهشی این دانشگاه نیز در سال تحصیلی اخیر با رشد چشمگیری همراه بوده و فاصله این دانشگاه را با رتبه‌های اول تا سوم کشور بسیار کمتر کرده است.


خبرگزاری مهر
5/4/91
باریکلا به فردوسی مشهدHeart
این رتبه بندی ها درسته ؟
اگه درست باشه دانشگاه ما 17 !!!!!!!!!!!!!!!!!!
جایگاه علم وصنعت هم جالبه بر خلاف نظر بعضی از دوستان در خیلی از رده بندی ها از شهید بهشتی بهتره
صفحه‌ها: 1 2 3 4 5
لینک مرجع